Начин на приготвяне
Билките за пелин 1 л трябва да са 4 кг. Ако желаем пелинът да е по-слаб, слагаме по малко количество билки, 25%
Пелинът се прави от бяло вино, което е здраво и качествено. Ползва се както дюли, ябълки, круши, така и билки.
Пелинът се прави по следния начин. Измиват се добре всички плодове и се режат на едри резени. Там, където ще се слага пелинът, на кранчето трябва да има специална решетка, наречена дренажна.
Най-отдолу на съда се поставя чепки грозде, отгоре се посипва с билки и отгоре с плодове. Това се повтаря до напълване на две трети от съда.
След като сме направили това, изсипваме виното, което не трябва да е по-малко от 10-20 см над плодовете. Оставя се така за около 35-40 дни, като от време на време се разбърква.
Домашното вино или пелинът е готов в края на ноември месец.
Домашният Пелин е много сполучлив.
Коментари