Домашен Пелин

ТеодораТеодора
Новак
313712
Домашен Пелин
Снимка: Теодора
2 / 3
20/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Общо
120 мин.
"Знаете ли колко наздравици могат да се вдигнат с ароматен домашен пелин"

Необходими Продукти

  • бял равнец - 400 г
  • пелин - 900 г
  • жълт равнец - 140 г
  • червен кантарион - 140 г
  • бъз - 500 г цветове
  • маточина - 200 г
  • кориандър - 400 г
  • лайка - 500 г
  • градински чай - 200 г
  • босилек - 120 г
  • мащерка - 400г
  • вино
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Билките за пелин 1 л трябва да са 4 кг. Ако желаем пелинът да е по-слаб, слагаме по малко количество билки, 25%

Пелинът се прави от бяло вино, което е здраво и качествено. Ползва се както дюли, ябълки, круши, така и билки.

Пелинът се прави по следния начин. Измиват се добре всички плодове и се режат на едри резени. Там, където ще се слага пелинът, на кранчето трябва да има специална решетка, наречена дренажна.

Най-отдолу на съда се поставя чепки грозде, отгоре се посипва с билки и отгоре с плодове. Това се повтаря до напълване на две трети от съда.

След като сме направили това, изсипваме виното, което не трябва да е по-малко от 10-20 см над плодовете. Оставя се така за около 35-40 дни, като от време на време се разбърква.

Домашното вино или пелинът е готов в края на ноември месец.

Домашният Пелин е много сполучлив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ти добре ли си? 4 кг билки за литър вино. Голям смях.
22.10.2022 07:28
2
Потребител#220339
Потребител#220339
С червено вино става ли?
26.12.2018 20:36
1
Покажи всички подкоментари