Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Постна мусака по гръцки

Постна мусака по гръцки

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Постна мусака по гръцки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Мусака с тиквички, ориз и домати приготвена по класическа гръцка рецепта"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 кг
  • ориз - 1 ч.ч.
  • домати - 450 г
  • олио - 100 г
  • лук - 3 големи глави кромид
  • сухар - 1 1/2 ч.ч., натрошен
  • брашно - 5 с.л.
  • зеленчуков бульон - 2 ч.ч.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер и сол
  • копър - 1 връзка
  • пресен чесън - 1 малка връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме тиквичките, нарязваме на еднакви кубчета. Поръсваме ги със сол, черен пипер и с малко брашно и леко ги запържваме с малко олио.

Прехвърляме тиквичките в тавичка, на дъното на която сме поръсили половината от ситно натрошения сухар.

В същия тиган задушаваме кромидия лук, нарязан на дребно. Към лука добавяме измития ориз, след като стане стъклен, добавяме обелените и ситно нарязани домати, поръсваме със сол, червения и черен пипер. Оставяме да къкри на слаб котлон около десетина минути.

Дърпаме сместа от котлона и прехвърляме в тавата при тиквичките и разбъркваме леко.

Загряваме на тиган 6 с.л. олио, постепенно добавяме 2 -3 лъжици брашно и запържваме до златисто.

Постепенно добавяме зеленчуковия бульон и бъркаме, докато заливката се сгъсти.

Заливаме мусаката с приготвената заливка за мусака, поръсваме с останалия натрошен сухар и с тънка струйка олио.

Печем зеленчукова мусака в умерена фурна около 35-40 минути до готовност.

Готовата мусака поръсваме със ситно нарязан копър и пресен чесън.

Постната Мусака по Гръцки е готова.

Следвайте рецептите ни за още вкусни предложения за гръцка мусака и страхотни гръцки десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: