Лаврак Орио на фурна (Lubina estilo Orio)

Лаврак Орио на фурна (Lubina estilo Orio)

Лаврак Орио на фурна (Lubina estilo Orio)
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 7
09/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции2
"Днес ние готвим лаврак, а вие обещайте да опитате и да споделите рецептата с всички приятели"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете рибата без да махате главата, отрязвайки единствено опашната част и премахвайки централната кост. Клъцнете я леко надлъжно - само колкото да може да се разтвори добре като отворена книга.

2. Обелете и нарежете картофите на филийки или големи парчета и ги запечете със няколко лъжички зехтин и сол за около 10 минути на 200 градуса.

3. В тиган запържете в останалия зехтин чесъна, нарязан на ситно, цялото сухо чушле и накълцаните на ситно бадеми (на слаб огън), докато леко започнат да придобиват загар. Тогава налейте оцета, захлупете с капак и изключете котлона.

4. Поставете рибата отворена с кожата надолу върху картофите, залейте с бялото вино и малко сол и мушнете във фурната за 15 минути на 190 градуса.

5. Готовия лаврак залейте със чесновата смес и поръсете с магданоза. Поднесете ястието топло.

Рецептата е типична за зоната на Паис Баско и Навара - много лесен метод, зародил се във баското рибарско селце Орио - оттам и името на рецептата.

Най-разпространеният начин за приготвяне на рибата в този стил е освен на фурна - и на жар. Бадемите не присъстват в оригиналната рецепта, а са добавка от мен за повече разкош.

Лавракът Орио на фурна (Lubina estilo Orio) е готов.

Рейтинг

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: