gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Лаврак Орио на фурна (Lubina estilo Orio)

Лаврак Орио на фурна (Lubina estilo Orio)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k13k11
Лаврак Орио на фурна (Lubina estilo Orio)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
09/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Днес ние готвим лаврак, а вие обещайте да опитате и да споделите рецептата с всички приятели"

Необходими Продукти

  • лаврак - 500 г
  • картофи - 250 г
  • оцет - 30 мл (ябълков или винен)
  • бяло вино - 30 мл
  • чесън - 4 скилидки
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
  • зехтин - 50 мл
  • сол - на вкус
  • кайенски пипер - 1 чушле, цяло
  • бадеми - 1 шепа, сурови, белени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибата без да махате главата, отрязвайки единствено опашната част и премахвайки централната кост. Клъцнете я леко надлъжно - само колкото да може да се разтвори добре като отворена книга.

Обелете и нарежете картофите на филийки или големи парчета и ги запечете със няколко лъжички зехтин и сол за около 10 минути на 200 градуса.

В тиган запържете в останалия зехтин чесъна, нарязан на ситно, цялото сухо чушле и накълцаните на ситно бадеми (на слаб огън), докато леко започнат да придобиват загар. Тогава налейте оцета, захлупете с капак и изключете котлона.

Поставете рибата отворена с кожата надолу върху картофите, залейте с бялото вино и малко сол и мушнете във фурната за 15 минути на 190 градуса.

Готовия лаврак залейте със чесновата смес и поръсете с магданоза. Поднесете ястието топло.

Рецептата е типична за зоната на Паис Баско и Навара - много лесен метод, зародил се във баското рибарско селце Орио - оттам и името на рецептата.

Най-разпространеният начин за приготвяне на рибата в този стил е освен на фурна - и на жар. Бадемите не присъстват в оригиналната рецепта, а са добавка от мен за повече разкош.

Лавракът Орио на фурна (Lubina estilo Orio) е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: