Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Гювеч»Гювеч с петел, картофи и гъби

Гювеч с петел, картофи и гъби

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Гювеч с петел, картофи и гъби1 / 2
13/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • петел - около 2 кг домашен
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бекон - 200 г, нарязан на кубчета
  • моркови - 3 бр., нарязани на кръгчета
  • брашно - 2 с.л.
  • уиски - 60 мл (може да се замени с коняк или водка)
  • червено вино - 1 бутилка (750 мл)
  • сол
  • черен пипер - прясно смлян
  • масло - 6 с.л.
  • печурки - 250 г, по - дребни
  • балучки - 250 г, обелени
  • дафинов - 1 - 2 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • мащерка - няколко стръка
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Олиото се загрява в голям дълбок тиган или тенджера. В него се запържва беконът до златисто и след това се прехвърля в гювеча.

В същата мазнина се изсипват морковите, балучките и 1 с. л. масло.

Запържват се на намален котлон, докато придобият златист цвят и започнат да се карамелизират. Прехвърлят се в гювеча.

Гъбите се почистват и се пускат в тигана с 3 с.л. масло и лъжица олио. Готвят на силен огън за 2-3 минути при постоянно разбъркване. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер и след като се зачервят, се прехвърлят в гювеча.

Петелът се нарязва на порционни парчета, посолява се със сол и прясно смлян черен пипер. Месото се запържва в същия тиган с малко олио и 2 с.л масло на силен огън, докато стане златисто-кафяво от всички страни. Добавя се брашното при месото и се разбърква няколко минути, докато се запържи до златисто.

Добавя се в тигана и уискито, а след това се изсипва и виното. Всичко се бърка леко, докато сместа заври. След това се добавя дафинов лист, стрък наситнена мащерка и 3-4 стръка наситнен пресен магданоз.

Всичко се прехвърля в гювеча при останалите съставки и се разбърква. Ако течността в гювеча не покрива напълно съставките, се добавя малко вода. Течността трябва леко да ги покрива.

След това гювечът се захлупва и се слага в долната част на леко загрята фурна (на 150 градуса).

Похлупва се с капака и се слага в долната част на леко загрята фурна (150 градуса) за около 20 минути и след затоплянето на гювеча се увеличава на 180 градуса.

Пече се след увеличаването на градусите на фурната още около час и половина, след което се оставя във затворената гореща фурна за поне 30 минути, без да се отваря капакът, за да почине ястието и да се доготви на остатъчна температура.

*Времето за готвене много зависи от възрастта на петела – при мен се сготви за около час и половина. Но ако петелът е по-възрастен, то ще бъдат необходими около два часа и половина.

Сервирайте ястието в затоплени чинии с бутилка червено вино.

Добър апетит и наздраве!

Гювечът с петел, картофи и гъби е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: