Печен Петел

ЗорицаЗорица
Гуру
1k9k4k5k6
Печен Петел
Снимка: Зорица
1 / 10
06/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене150 мин.
Общо180 мин.
Порции6
"И да кукурига, и да не кукурига, съдбата на всеки петел е да свърши във фурната, с малко повече късмет - ще е изпечен по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • петел - 2 кг
  • сладки картофи - 1 кг (батати)
  • балучка - 600 г
  • печурки - 1 кг, по - дребни
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чесън - 2 глави
  • сол - 2 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • масло - 90 г
  • чесън - 1 - 2 к.л. на люспи или гранули
  • девесил - 1/2 к. л. сушен
  • розмарин - 1/2 к. л. сушен
  • чубрица - 1 с. л.
  • целина - 1/2 ч. л. сушена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Петелът се почиства, измива и подсушава. Слага се в тавичка и се поръсва обилно със черен пипер, кимион, сол и изсушените ситно стрити подправки отвътре и отвън. Месото се натърква хубаво и се полива с малко олио. В него се слагат 4-5 обелен скилидки чесън и се оставя поне за един час на хладно, за да се маринова.

В тавичката се изсипва малко масло - около 1 кибиритена кутийка и се наливат 2 чаши вода. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага на средна решетка и включен вентилатор във фурната на 220 градуса за около час и 15 минути.

Почиства се балучката от люспите. Гъбите се почистват, измиват и отцеждат от водата.

Сладките картофи (батати) се измиват, обелват и нарязват на ивици.

В тиган със загрятото останало масло и малко олио се запържват до златисто първо балучките за няколко минути, след което се прехвърлят в друг съд. След това в същата мазнина се запържват сладките картофи и след което се прехвърлят и те в друг съд.

Най-накрая се запържват до златисто и целите гъби.

Тавата се изважда и петелът се обръща. Около него се разпределят запържените гъби, балучка и батати. Другата глава чесън се измива и се слага в тавата цяла.

Всичко се поръсва с малко сол, чесън на люспи, черен пипер и кимион.

Долива се 1-2 чаши вода и тавата отново се покрива с алуминиевото фолио и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 1 часа.

Готовността на месото се проверява с вилица.

След това фолиото се отстранява и тавата се връща във фурната до получаване на приятен загар на петела.

Месото се разпределя на порционни парчета и се гарнира с карамелизиралите се сладки картофи, балучки и гъби.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: