Шолезард - оризов пудинг с шафран

26/11/2012
Славея
отСлавеяНовак
"Един изискан десерт има нужда и от изискано име - Шолезард "
Приготвяне10 мин.
Готвене60 мин.
Общо70 мин.
Порции8-9 купички
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 990
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.4 от 5

Необходими Съставки

  • ориз - 2 ч.ч. дребнозърнест
  • вода - около 8 ч.ч.
  • захар - 4 ч.ч.
  • шафран - 1 ч.л. или 1 с.л., на вкус
  • оцветители - жълт, безвреден
  • олио - 1/4 ч.ч. или разтопено масло
  • розова вода - 1/4 ч.ч.
  • канела
  • бадеми - 1/4 ч.ч. нарязани
  • шамфъстъцк - нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте ориза няколко пъти, залейте го с водата и го сложете да се вари до пълно омекване, като го разбърквате регулярно.

След около 25 минути добавете захарта и бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти леко. След около още 20-25 минути добавете шафрана, разтворен в малко гореща вода. Добавете и малко безвредна жълта боя, за да се получи наситен жълт цвят.

Следва да добавите олиото или маслото и накрая розовата вода. Продължете бъркането за още малко, като при нужда се долива още водичка, за да се свари оризът. Накрая добавете бадемите и разпределете в купички.

Украсете Шолезард със смляна канела и натрошен шамфъстък.подобни рецепти тук

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар