gotvach.bg»Рецепти»Подправки и Заготовки»Панагюрска шарена сол

Панагюрска шарена сол

ЗорицаЗорица
Гуру
1k9k4k6k6
Панагюрска шарена сол
Снимка: Зорица
1 / 4
09/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Общо
25 мин.
"И луканката не е зле, но друго си е да имате автентична рецепта за панагюрска шарена сол"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата съставка е царевицата. За да се прибави като съставка, първо трябва хубаво да е узряла и изсъхнала на слънце.

След това се ронят зърната и се изпичат във фурната. Накрая се смилат и се пресяват през две сита. Първото е по-едро, а второто е по-ситно.

Билките (градинска и планинска чубрица, мащерката) се сушат естествено, по възможност на открито. След това се ронят и стриват на ситно.

Всичко се смесва и готовата вече шарена сол се пресява през сито, за да има фина консистенция.

По желание може да добавите и тиквени семки. Моята баба ги слагаше, след като са изсъхнали хубаво на слънце.

След това ги смилаше заедно с люспите в машинката. Казваше, че това придава плътност и аромат на шарената сол. Ако искате шарената сол да е пикантна, добавете и смлени изсушени люти чушлета.

Остава само да намажете като едно време дебело филия с масло, да поръсите със шарена сол и да си припомните детство мое - реално и вълшебно...!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: