Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Сиренки»Сиренки с Мая и Прясно Мляко

Сиренки с Мая и Прясно Мляко

Сиренки с Мая и Прясно Мляко
Снимка: Росица Петрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Признайте, че сме майстори - досега не сте опитвали толкова вкусни сиренки с мая и прясно мляко"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1/2 кубче (21 г)
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • за плънката
  • сирене - 200 г
  • яйца - 1 бр
  • сусам - за поръсване
  • мак - за поръсване
  • слънчогледови семки - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затопленото прясно мляко разтворете маята с 1 чаена лъжица захар и 2 супени лъжици брашно. Разбъркайте и оставете на топло за 10 минути.

Пресейте брашното, направете кладенче и изсипете активирната мая, едното яйце и белтъка от другото (жълтъка заделете за намазване). Прибавете олиото и солта и замесете средно меко тесто.

Намажете с олио и оставете тестото за 30-40 минути да удвои обема си. Натрошете сиренето, прибавете яйцето и разбъркайте.

Разделете тестото на 10 равни части. Вземете едно топче тесто, разточете и оформете както желаете, като поставяте от плънката.

Може да направите рози, лодки или просто да разтеглите с ръце и да оформите като малки питки.

Подмажете тава и наредете сиренките, оставете да втасат за около 20 минути.

Отделения жълтък смесете с малко олио и намажете с тази смес сиренките. Ако желаете може да сложите по парченце масло в средата на всяка сиренка.

Поръсете със семена по ваш избор и печете в загрята фурна на 200 градуса за около 35 минути.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: