Питки за Такос

27/06/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8905003276
"От нас питките за Такос, от вас пълнежът и после заедно ще ги хапнем "
Приготвяне20 мин.
Готвене18 мин.
Общо38 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 086
  • Преглеждания за месеца395
  • Преглеждания за седмицата39
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г (пшенично или царевично)
  • вода - 240 мл
  • мас - 2 с.л. разтопена
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - или зехтин за намазване на плота
* мерки и количества

Видео Рецепта

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Питките за такос са мексикански много тънък хляб, наречен още тортиля питка, поради това че подобно на една тортиля на тиган се запичат и обръщат от двете страни. В Мексико най-често ги приготвят от специално царевично брашно, изготвено от предварително сварените царевични зърна. Така се придобива един по-интензивен и много специфичен вкус. При липса на такъв вид брашно могат да се изготвят и от обикновенно пшенично.

Първа стъпка е да го пресеем в купа и да добавяме малко по малко течността и мазнината. Накрая слагаме солта и замесваме еластично, сравнително меко тесто. Омесваме го хубаво на плот, върху който се поръсва зехтин, за да не лепне.

Оставяме тестото, добре завито във стреч фолио, в хладилник за един час, след което го изваждаме и изчакваме отново да придобие стайна температура.

Разделяме на равни по големина топчета и всяко разточваме на възможно най-фини кръгли питки. Може да си служим и със чиния или друг кръгъл съд, по който да ги изрязваме в идеална правилна форма.

Загряваме тиган с незалепващо дъно и запичаме от двете страни на умерен до силен огън за кратко - до желания загар.

Друг начин е да вземем тенджерка с диаметър по-малък от този на тигана и да намазним дъното и от външната страна. Така полагаме съда върху питката притискайки я, докато се запече от едната страна и обръщаме от другата повтаряйки същото. Това се прави, за да остане максимално фина и да не се надигат мехури.

Готовите тортили изваждаме една върху друга в панерче и след всяка завиваме с чиста кърпа от плат, за да не изсъхват и стават чупливи.

Мексиканските тортиля питки можем да консумираме освен като такос и по много други начини - за фахитас, буритос, кесадас, в разнообразни комбинации от месо, риба, салати или гуакамоле.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар