Финландски рибен пай Калекуко
Finnish Kalakukko Fish PieFinska riblja pita Kalekuko
gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Финландски рибен пай Калекуко

Финландски рибен пай Калекуко

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Дарт Вейдър
3712k69k
Финландски рибен пай Калекуко1 / 2
27/11/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Никулденският шаран има сериозна конкуренция за почетно място на трапезата ни и сърцето ни в лицето на този финландски рибен пай"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 грама ръжено
  • брашно - 200 грама пшенично
  • вода - 1 чаша
  • масло - 1.5 с.л.
  • риба - 800 г филе
  • бекон - 200 г
  • лук - 1 - 2 броя
  • сметана - 40 мл
  • яйца - 1 жълтък
  • черен пипер - смлян, на вкус
  • мас - свинска
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В брашното постепенно се изсипва чаша вода, добавя се масло, сол и се замесва постепенно. Разделя са на две половини и се оставя 30 минути на хладно място.

Беконът се нарязва на кубчета и се запържва с нарязания на ситно лук. Тогава се прави кайма от смилането на рибата със запържения лук с бекон.

Към каймата се добавят сметана, сол и черен пипер. Така приготвената плънка се изсипва върху единия блат. Покрива се плътно с втория и се притискат леко краищата.

Тук трябва да се прояви малко творчество - с остър нож изрежете покрай плънката формата на риба. По възможност направете отгоре лека украса, която наподобява повърхността на риба.

Готовият рибен пай сложете в тава с хартия за печене и намажете с разбит жълтък. Финландският рибен пай Калекуко (Kalakukkos) се пече в слабо загряна фурна за около 3 часа.

От време на време трябва да мажете рибния пай със свинска мас. При поднасяне на парчетата пай, се поливат с малко разтопено масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
41
30
21
10
Дай твоята оценка: