Домашно Козе Кисело Мляко

Домашно Козе Кисело Мляко
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
15/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции10
"Когато не знаеш вече какво купуваш, залагаш на домашното - вижте как да си подквасите сами козе кисело мляко"

Необходими Продукти

  • козе мляко - 5 л прясно
  • закваска от кисело мляко - 10 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставяме прясното козе мляко да се свари.

Снемаме от котлона и захлупваме тенджерата с капака, като оставяме за 10-15 минути.

Температурата на млякото трябва е 40-45 градуса.

Хубаво е да се измери с термометър, но не всеки има у дома си, затова може да направим следното - чрез потапяне на пръст в млякото. Ако пръстът издържи на топлината, значи е добре.

Закваската трябва да е 1 от 5 процента или 1 литър прясно мляко се подквасва с 2 с лъжици кисело.

В купа поставяме определеното количество кисело мляко, а в случая е 10 с.л., прибавяме малко количество прясно мляко, разбъркваме добре до хомогенност.

Готовата смес прибавяме към останалото прясно мляко.

Разбъркваме добре и го сипваме в буркани, които затваряме.

Бурканите оставяме за 3 – 4 часа на топло място.

В случая аз ги поставих в микровълновата, като затворих вратичката и държах до сутринта.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: