Козунак, месен в хлебопекарна

26/03/2018
NANA-DO
отNANA-DOНовак12313
"Великден е по-вкусен с козунак, месен в хлебопекарна "
Приготвяне120 мин.
Готвене50 мин.
Общо170 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 428
  • Преглеждания за месеца40
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр. /1 жълтък за намазване/
  • захар - 130 г
  • прясно мляко - 130г
  • мазнина - 130 г смес олио, мас, кр. масло
  • есенция лимон - 1 капсула
  • брашно - около 550 г
  • мая суха - 1 пак /11 г/
  • локум - 1 кутия
  • сироп за коричката
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 1 с.л. /приготвя се, докато се пече козунакът/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбивам яйцата със захарта /отделям единия жълтък. Добавям прясното мляко и есенцията.

Сипвам сместа в хлебопекарната, добавям брашното и най-отгоре маята. Пускам хлебопекарната на програма тесто, докато меси, наливам по малко от мазнината, за да я поеме напълно.

Изчаквам да се постопли тестото и да се отпусне около 15 мин и го прехвърлям в дълбок съд.

Покривам със свежо домакинско фолио и прибирам във фурната на 30-40 градуса. Втасва.

След като е втасало достатъчно, го изваждам и с намаслени ръце го разделям на три топки. Разточвам всяка, като и слагам около 3 парчета нарязан по едро локум и завивам на руло.

След това сплитам трите рула на плитка-хлабаво. Поставям плитката в правоъгълна тава, покривам с фолиото и отново връщам във фурната да втаса.

Като изпълни тавата, засилвам фурната на 180 градуса, намазвам козунака с разбитото с малко вода или пр. мляко яйце, ръся със захар и мятам да се пече.

След като извадя от фурната вече готовия козунак, завивам с кърпа за 5 мин и след това мажа коричката /с четка/ със захарен сироп, приготвен от 1 с.л. захар и 1 с.л. вода и отново завивам с кърпата, докато изстине напълно.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар