gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Медена Торта»Любима Френска селска торта

Любима Френска селска торта

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4181k2
Любима Френска селска торта
Снимка: Анонимен
1 / 6
28/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
155 мин.
Порции
16
"Всички Френски селски торти са ни любими, но тази ни е някак най на сърце"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • мед - 2 с.л.
  • сода за хляб - 2 ч.л.
  • масло - 50 г
  • ванилия - 1
  • брашно - 400 г
  • за крема
  • заквасена сметана - 3 кофички по 400 г /1200 г/
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • захар - 12 с.л. /или повече на вкус/
  • още
  • сушени смокини - 10 бр.
  • сушени кайсии - 10 бр.
  • червени боровинки - 150 г
  • стафиди - 150 г
  • орехи - 300 г орехови ядки
  • ром - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените смокини и кайсии се нарязват на малки кубчета, прибавят се боровинките и стафидите и се заливат с 150 мл ром. Оставям, докато поемат алкохола.

В дълбока тенджера се разбива яйцето със захарта. Добавя се медът, содата, млякото и маслото и се поставя на котлона за 15 минути. От содата сместа шупва, така че внимавайте да не изкипи.

Вари се до получаване на карамелен цвят. Оставя се да изстине, след което се добавя брашното.

Омесва се тесто /ако се наложи, добавете малко брашно/. Разделя се на 7 равни части, всяка се разточва на тънка кора с диаметър малко по-голям от формата, в която ще сглобявате тортата. Блатовете се пекат за 5-6 мин на 160 градуса с вентилатор. След това се изрязват /ползвам ринга и изрязвам от вътрешната страна/.

Разбива се сладкарската сметана и се смесва с подсладената заквасена сметана до хубав гладък крем. Когато блатовете напълно изстинат и сушените плодове поемат алкохола, се започва сглобяването. Поставя се блат, отгоре от сметановия крем, поръсва се обилно с плодовете и отгоре с орехи. Пак блат и така до края. Последният блат покриваме само с крем.

Престоява 24 часа в хладилника.

Преди сервиране хубаво се поръсва със смлените изрезки от блатовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: