Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Хрупкаво агнешко в собствен сос

Хрупкаво агнешко в собствен сос

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85455119320
Хрупкаво агнешко в собствен сос
Снимка: Веселина Гърдева
1 / 3
02/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
270 мин.
Порции
6
"Съвършенството се крие в простотата - просто хрупкаво агнешко в собствен сос"

Необходими Продукти

  • агнешки бут - 1 бр.
  • масло - 125 г
  • вода - 3 ч.ч.
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 3 щипки
  • чесън - 3 скилидки
  • червен пипер - 3 щипки
  • прясно мляко - 1/2 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бутът се измива хубаво и се подсушава. В голям дълбок тиган се загорещява съвсем малко зехтин и бутът се запечатва от двете страни за около 1 - 2 минути на страна. След това се изважда от тигана и внимателно се разрязва на ленти. Предварително се прави паста от чесън, който се смесва с половината масло (предварително разтопено).

С пастата се пълнят процепите на бута. С половината от останалото масло се намазва агнешкото отгоре. Солта, черният и червеният пипер се смесват и с тях се маже месото, непосредствено преди да се сложи във фурната, като се разтрива много добре.

Следва прибавянето на водата в тавичката и най-накрая върху агнешкото се изсипва и прясното мляко. Тавата се запечатва с два реда фолио, за да може месото да се задуши много хубаво и естествените аромати от агнешкото да се смесят със сока.

Слага се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса в зависимост от мощността на фурната. Оставя се да се пече за 3 часа и половина. След като те изминат, тавата се вади от фурната, фолиото се отстранява и месото се полива със соса от тавата с помощта на лъжица.

След това се маже с останалото масло (хубаво е то да е студено, за да е по-лесно нанасянето върху горещото месо) и се връща във фурната, за да се допече и да хване хрупкава коричка - за около половин час. Когато се образува коричка, месото се вади от фурната.

Ако е добре сготвено, месото трябва само да пада от кокала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: