Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Великденско агнешко, печено с плънка от спанак

Великденско агнешко, печено с плънка от спанак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k33k16k11k12
Великденско агнешко, печено с плънка от спанак
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
04/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4
"Колкото и да търсите, по-вкусно агнешко печено няма да намерите"

Необходими Продукти

  • агнешки плешки - 2 бр.
  • спанак - 4 шепи листа
  • пресен джоджен - 4 - 5 стръка за плънката
  • сух джоджен - на вкус, за натриване на месото
  • пресен чесън - 140 г
  • чесън - 2 - 3 скилидки, стар
  • черен пипер - на вкус
  • розмарин - 4 с.л. сух
  • масло - 70 г
  • зехтин - 60 мл
  • бяло вино - 200 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре и подсушете агнешките плешки. С помощта на много остър нож направете дълбоки прорези във вид на джобчета от двете страни на плешките, там където пластовете месо са дебели и го позволяват. Натрийте месото хубаво със черен пипер, розмарин, сухия джоджен и малко сол.

Накълцайте и смесете спанака, пресния чесън и свежия джоджен, посолете ги и с така приготвената плънка напълнете джобчетата. Мушнете във всяко парченца масло и едро нарязани скилидки чесън.

Запечатайте доколкото е възможно джобчетата, за да стои добре плънката в тях. Ако ви е останало от нея разпръснете върху плешките.

Сложете агнешкото в голяма тава и залейте със смес от зехтина, виното, около 120 мл вода и сол. Отгоре подредете още парченца от маслото, ако ви е останало.

Поставете в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, за да хване лека коричка, след което намалете фурната на 180 градуса и завийте тавата с алуминиево фолио. Печете така 2 часа и 20-30 минути, доливайки течност (вино/вода), ако е необходимо.

Махнете фолиото и запечете до апетитна коричка. Поднесете агнешкото на празничната трапеза в компания с картофки, свежа салата и хубаво червено вино.

Добър апетит и наздраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: