gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Агнешка Супа»Великденска агнешка дроб чорба със застройка

Великденска агнешка дроб чорба със застройка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k32k16k18k12
Великденска агнешка дроб чорба със застройка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
04/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
95 мин.
Общо
125 мин.
Порции
7
"Чорбата на Великден е задължително агнешка, а ние ви препоръчваме да е и със застройка, защото така е още по-вкусна"

Необходими Продукти

  • агнешки комплект - около 500 г черен и бял дроб
  • лук - 1 глава, голяма
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • джоджен - 3 с.л. накълцан (пресен)
  • джоджен - сух на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • доматено пюре - 5 с.л.
  • лют пипер - 1 щипка или на вкус
  • целина - 1 с.л. на прах
  • оцет - 2 с.л.
  • олио - 100 мл
  • сол - на вкус
  • За застройка
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л. с връх
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте дробчетата, нарежете на няколко едри парчета, за да е по-лесно варенето и ги накиснете за около 30 минути във вода. Отцедете, залейте с нова чиста вода и ги поставете на умерен огън да се сварят за около 40 минути до 1 час. Отпенвайте от време на време.

Извадете парчетата дроб, за да изстинат и ги нарежете на ситно, отстранявайки кръвоносните съдове, ако са ви неприятни. Бульончето прецедете.

Накълцайте на много ситно лука и чесъна (аз ги меля в блендер), а морковите направете на малки кубчета. Запържете зеленчуците за 4-5 минутки с щипка сол и сложете доматеното пюре, лютия и черния пипер и сухия джоджен. Бъркайте 2-3 минути до изпаряване на течността от доматите и налейте бульончето.

Сипете нарязаните дробчета, целината на прах и оцета и варете 15-20 минути, доливайки малко водичка. Към края на варенето сложете и пресния джоджен и още сол ако е необходимо.

Отстранете от огъня и оставете леко да поизстине, а за застройката разбийте всички продукти и налейте 1-2 черпака от чорбичката, за да се уеднаквят температурите. Налейте застройката и разбъркайте.

Топлата дроб чорба сервирайте с люти чушки и купичка кисело мляко по желание.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: