Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Моите божествените козунаци

Моите божествените козунаци

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Моите божествените козунаци
Снимка: Мария Симова
1 / 6
05/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
3
"И ако се чудите какво слагат на Великденската трапеза в Рая - слагат от моите божествените козунаци"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 320 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 100 г
  • мас - 100 г
  • олио - 50 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • лимони - 1 бр. голям (само кората)
  • есенция - 1 ампула ванилия
  • брашно - 1 кг +1 малка шепичка
  • прясна мая - 42 г
  • захар - навлажнена за поръсване
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • захарен сироп
  • вода
  • захар - 1 към 1 с водата
  • ядки - орехи, филирани бадеми (сурови)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в част от затопленото млякото с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно, разбъркайте и оставете на топло да шупне за 10-15 минути.

В купа пресейте брашното 2 пъти, за да влезе повече въздух в него, добавете солта и разбъркайте – оформете кладенче. Разтопете захарта в останалото затоплено прясно мляко. Отделно, смесете яйцата, настърганата лимонова кора и ванилията, разбъркайте с тел – не миксер, така яйцата запазват своя прекрасен жълт цвят, не побеляват, като при бъркане с миксер. Отделно смесете всичката мазнина и я разтопете, не нагрявайте, а затоплете.

В кладенчето при брашното сипете първо яйчената смес, следва млечната смес, половината от топлата мазнина и накрая шупналата мая. Бъркайте с шпатула докато е възможно, а после замесете меко тесто, тестото да е меко и еластично като възглавничката на ухото ви, не добавяйте безразборно брашно.

Останалата мазнина се добавя при месенето, намазнявате добре ръцете си и месете тестото, като натискате с длани към плота, разтягате и сгъвате тестото и така докато свърши мазнината. Поставете тестото в намазан с малко олио съд, завийте със стреч фолио и чиста кърпа.

На дъното на фурната поставете купа с гореща-вряла вода, отгоре поставете скарата и поставете съда с тестото. Така престоява тестото във фурната 2 часа да втаса. Извадете втасалото тесто и го обезвъздушете, като настискате с пръсти да слегне - не премесвайте тестото. Късайте топчета, оформяйте фитили и слагайте козунаците в тави, постлани с хартия за печене.

Поставете тавите отново във фурната с купа гореща вода отдолу и оставете за 1 час отново да втасат. Намажете ги с разбитите жълтък и прясно мляко и наредете ядките отгоре, поставете тавите в студената фурна и включете на 150 градуса.

Печете така за 15-20 минути, поставете алуминиево фолио върху тях, след като добият златист цвят и увеличете фурната на 170 -180 градуса, печете още 20-25 минути до суха клечка, като междувременно следите какво става под фолиото. Можете да го премахвате и поставяте отново, докато добият желания от вас цвят.

Готовите козунаци намажете със захарен сироп, приготвен от 1:1 захар и вода и поръсете с навлажнената захар (кристали), за да полепнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: