Голям козунак с мармалад и стафиди

ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру204184774915
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции1
  • Преглеждания общо300
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 42 г
  • захар - 300 г
  • олио - 50 мл
  • мас - 3 с.л. разтопена
  • лимонова кора
  • течна ванилия
  • сол - 1/2 ч.л.
  • брашно за козунак - 1 кг
  • захар - за поръсване
  • мармалад - 100 г от калъп
  • стафиди - 1 шепа черни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в топло прясно мляко с лъжица захар и оставяме да шупне, за да се активира. Сипва се в тава с пресято брашно.

С миксера се разбиват яйцата, като се отделя 1 жълтък за намазване отгоре.
Добавят се в средата на брашното, прибавяме и останалите продукти, замесва се средно меко тесто, като се добавя мазнина, сгъва се и разтягаме.

Оставя се 2 часа да втаса на топло покрито с фолио.

Разделя се на 6 топки. Всяка се сплесква на лента, поставя се тънки пръчки нарязан мармалад и оформяме на фитил. Сплитаме на две плитки и поставяме в огнеупорна тава върху хартия за печене.

Втасва още 2 часа, докато се напълни тавата. Жълтъкът се разбива с малко олио и прясно мляко. С четка се намазва и набождаме черни едри стафиди.

Поръсваме със захар и печем в умерена фурна 160°C около 55 минути до готовност. Изважда се козунакът върху решетка и с четка се намазва със захарен сироп, да е мека коричката.

Весели Великденски празници!подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар