Бабиният козунак на Ева Тонева

08/04/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф75370247021
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо264
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса.
Форма по избор, намаслена с разтопено масло.

Стафидите се накисват от предната вечер в ром. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с миксер със захарта до крем, около 4-5 мин. Оставят се настрана.

В купа се разбива белтъка и щипка сол до сняг. Оставя се настрана. Затопленото мляко се дели на 2 части.

Към едната половина се добавя 1 с. л. захар, 1 с. л. от брашното и маята. Разбърква се до гладкост и се оставя да шупне.

В другото мляко се разтопява маслото с олиото, добавя се към маята, разбърква се и след като удвои отново обема си се прибавя към брашното, добавят се жълтъците, белтъкът, ванилията и лимоновата кора. Замесва се тесто за около 10-15 минути. Оставя се да втаса до удвояване на обема.

Стафидите се изцеждат и подсушават.

Втасалото тесто се изважда и се дели на две равни части. Оформят се фитили, с пръсти се оформя улей и се поставя част от плънката, разпределя се из цялото тесто.

Завива се на руло. Другата част от плънката се поставя в другото тесто. Фитилите се сплитат. Поставя се в избрана, може правоъгълна или кръгла, форма и отново се оставят да втасат за около 30-40 минути.

Преди да се вкара във фурната козунакът се намазва с разбития жълтък със сметаната. Поръсва се със захар и белени бадеми.

Пече се на 170 градуса за около 30-40 мин, или до суха клечка.

След като се изключи фурната се оставя за още 10 минути. След това се изважда, охлажда се за 10-15 минути и се изважда от формата.

ПЛЪНКА
Маковото семе се попарва с горещо прясно мляко. Изцежда се (по избор може да се смели в кафемелачка). Лешниците се смилат на едри парчета в блендер.

Поставят се в купа. Добавя се ром, стафидите, захарта, разбъркана с какаото, изцеденото маково семе и белтъкът, разбит на сняг. Внимателно се разбърква до хомогенност.

Източник: Ева Тонева
.....................
Рецептата за тестото съм я спазила, само съм добавила някои допълнителни продукта в плънката. За поръска съм ползвала цветна и бяла захар на перли.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар