gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначено руло с орехова плънка

Козуначено руло с орехова плънка

ПетяПетя
Готвач
1281k2857833
Козуначено руло с орехова плънка
Снимка: Петя
1 / 4
08/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 3 бр. (без 1 жълтък)
  • прясно мляко - 200 мл хладко
  • захар - 150 г
  • масло - 100 г разтопено
  • олио - 2 с.л.
  • суха мая - 1 бр. (7 г)(1/2к.жива)
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - настъргана кора от един
  • брашно - до 600 г
  • За плънката
  • захар - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч., едро смлени
  • канела - 1 с.л. (или какао)
  • прясно мляко - 150 мл
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • За поръсване
  • захар - 2 с.л. кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Помещението, в което ще се работи, да е затоплено.

Продуктите за плънката се варят в подходящ съд до еднородна кремообразна смес.

Маята се разтваря в хладкото мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне, за около 10 минути.

В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат разбитите леко две яйца и белтъкът на третото, захарта, разтопеното краве масло, ванилиите и лимоновата кора и прибавяйки шупналата мая се замесва меко тесто.

Готовото тесто се оставя да втаса на топло до двойно увеличаване на обема му.

Втасалото тесто се взема с намаслени ръце и върху намаслен плот се разстила на кора. Отгоре се намазва с плънката и се навива на руло.

Оформеното руло се слага във форма покрита с хартия за печене, която е леко намазана с олио или краве масло.

Остава се да втаса за втори път.

Намазва се с отделения жълтък, разбит с олиото и се поръсва обилно със захар. По желание може да се поръси и с филирани бадеми.

Пече се в предварително загрята на 180°C фурна (макар че това е относително - зависи от особеностите на фурната) до готовност. Проверява се с клечка. Ако се зачерви много, а не е готово, се покрива с алуминиево фолио или хартия за печене.

Изпеченото руло се изважда от формата и се поставя върху скара да изстине.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: