Крехко агнешко печено за Великден

08/04/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
Приготвяне20 мин.
Готвене130 мин.
Общо150 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 927
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • агнешко месо - 1. 5 кг порции от малко агне
  • бяло вино - 1 ч.ч. или бира
  • олио - 80 мл
  • джоджен - 3 - 4 стръка (или прясна мента)
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Порциите агнешко се измиват и подсушават. В купа се смесват олиото, червеният пипер, черния пипер и солта.

С тази паста се натъркват хубаво агнешките порции, за да може при изпичането да хванат хубава коричка. Подреждат се в намазнена тава.

Отгоре се слагат клонките джоджен, перфектната подправка за агнешко. Като неин заместител може да използвате прясна мента.

Налива се внимателно отстрани, а не върху порциите (защото ще отмие подправките) избраната течност- дали само вода, или бяло вино, или бира. Или пък 50/50- вода/вино: вода/бира.

Покрива се с фолио и се пече в загрята на 200 градуса фурна, приблизително около 2 часа. Маха се фолиото и се запича до апетитна златиста коричка.

И тъй като се знае, че колкото по-бавно и дълго се пече месото, толкова по-крехко и вкусно става, то ако не бързате може да изпечете агнешкото на 150 градуса за около 3 часа - става мозък!

Поднася се с гарнитура от дроб сарма, ориз със зеленчуци, ориз с гъби, зелена салата и др.

Придружено от чаша вино или студена бира!

Да ви е вкусно!подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар