gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунаци от хладилно тесто

Козунаци от хладилно тесто

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
4954k3k2k5
Козунаци от хладилно тесто
Снимка: Росица Петрова
1 / 10
08/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции3
"Нима е възможно - козунаци с тесто от хладилника - на вас оставяме да опитате и да прецените"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 42 г (прясна)
  • яйца - 5 бр
  • прясно мляко - 250 г
  • захар - 250 г
  • мазнина - 200 г масло, олио, мас
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - 1 бр. само кората
  • портокали - 1 бр. само кората
  • сол - 1 щипка
  • за плънка
  • шоколад
  • мармалад
  • сушени плодове
  • за намазване
  • яйца - 1 жълтък
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко. В 100 мл от него натрошете маята, сложете 1 с.л. захар и 4-5 с.л. брашно. Разбъркайте и покрийте съда, за да се активира маята. В останалото мляко разтворете захарта.

Разбийте яйцата добре. Настържете корите на лимона и портокала. Разтопете маслото, олиото и свинската мас. Аз ползвах равни количества от трите.

Пресейте брашното. Направете кладенче и започнете да слагате всички продукти без мазнината. Разбъркайте като добавяте постепенно от брашното. Прибавете половината мазнина. Замесете меко тесто.

Когато тестото поеме всичкото брашно започнете да добавяте по малко от смесените мазнини, като намазнявате ръцете. Оставете си малко за намазване на формите, в които ще печете.

Стремете се да разтягате тестото в една посока, за да получите после при печене конци. След около 20 минути тестото ще е готово.

Намаслете дълбок съд, поставете в него тестото. Покрийте го с фолио за свежо съхранение и го сложете в хладилника за една нощ.

На сутринта извадете тестото за около час да стане със стайна температура. След това оформете козунаците както ви харесва. Аз направих 4 малки и един по-голям.

За плънка може да ползвате както сушени плодове, така и шоколад или мармалад. Оставете ги отново да втасат, докато удвоят обема си.

Разбийте един жълтък, прибавете 1 с.л. прясно мляко и намажете втасалите козунаци. Поръсете обилно със захар и по желание с ядки.

Печете в леко загрята фурна. След като ги поставите увеличете фурната на 160 градуса с вентилатор и печете около 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: