Крехък Телешки Стек на Фурна

20/05/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8524923190
"За телешкия стек или изкуството да се наслаждаваш на живота, похапвайки вкусно "
Приготвяне10 мин.
Готвене17 мин.
Общо27 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 261
  • Преглеждания за месеца820
  • Преглеждания за седмицата85
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • телешки стекове - 4 бр. (3.5 см. дебелина всеки)
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • За сос
  • готварска сметана - 300 мл
  • черен пипер - 1 к.л. прясно смлян
  • черен пипер - 4 - 5 цели зрънца
  • сол
  • бульон - 5 с.л. от печенето
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. Измийте и подсушете месото, ако има излишни ципички ги отстранете.

Запечатайте в нагорещен на силен огън грил тиган с лъжичките зехтин всеки от стековете до тъмен златист загар, след това веднага, както са си в същия тиган, ги пъхнете във загрялата вече до 200 градуса фурна.

Ако вашият тиган не е с метална дръжка и не е подходящ за фурна, трябва да ги прехвърлите в тавичка. Печете 3-4 минутки.

В тенджерка загрейте сметаната на умерен огън.

Сипете 5-6 с.л. от сосчето, пуснато от месото при печенето. Добавете черния пипер, сол на вкус и щом сосчето закъкри бъркайте 3-4 минутки.

През това време е добре месото да стои завито във фолио.

Щом сосчето е готово разпределете телешкото на порции и всеки стек поръсете със сол (за предпочитане едра, люспеста) и залейте с малко сос. Останалия поднесете отделно, за да може всеки на масата да си добавя колкото желае допълнително.

Забележка:
Степента на изпичане в рецептата е леко алангле, затова ако не сте му почитатели гответе месото малко по-дълго във фурната, но имайте предвид, че това ще бъде за сметка на крехкостта му - колкото по-препечено е телешкото, толкова по-сухо и жилаво ще е.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар