Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Класическа италианска лазаня

Класическа италианска лазаня

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Класическа италианска лазаня2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Не знаете какво е истински вкусна лазаня, докато не опитате тази класическа италианска лазаня"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 500 г без варене, с яйца
  • Плънка
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • кайма - 600 г
  • домати - 800 г белени
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • вода - около 300 мл или зеленчуков бульон
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • босилек
  • Сос Бешамел
  • масло - 60 г
  • брашно - 60 г
  • прясно мляко - 1.2 л
  • сол - на вкус
  • индийско орехче - 1 щипка
  • Още
  • масло - за намазване на тавата
  • пармезан - 300 - 400 г (или кашкавал за поръсване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За плънката лукът, чесънът и морковът се нарязват на парченца и се задушават в зехтина, добавя се каймата и се запържва.

Добавят се белените домати и пюрето, разтворено в чашата вода, оставя се да се поизпари течността.

Добавя се зеленчуковият бульон или вода и се вари на тих огън около 45 минути. Подправя се на вкус.

За соса Бешамел се разтопява маслото и се прибавя брашното, разбърква се и бавно и непрекъснато от млякото, за да не се получат бучки. Ври до сгъстяване, посолява се и се слага индийското орехче.

Подходяща форма се намазва с масло, на дъното се слагат от соса и плънката, нареждат се кори за лазаня, сос и плънка, настърган пармезан, така се правят максимално пет реда. Най-накрая се покрива със сос Бешамел и настърган пармезан.

Лазанята се пече в загрята фурна на 250 градуса около 20 мин на средна скара.

Преди да се сервира, се оставя леко да се охлади около 10 минути.

Класическата италианска лазаня е готова.

Вижте също как се прави лазаня с пиле или спаначена лазаня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ива Петрова
Ива Петрова
Приготвям я по почти същия начин! Единствено пропускам морковите. Много вкусна става!
04.10.2024 17:25
1
Лазарова Мария
Лазарова Мария
Уникално вкусна лазаня.... Благодаря :)
02.02.2020 18:37