Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и се разрязват по дължина. Издълбават се, така че да остане един пръст от месото на патладжана. Поставят се за 15 мин в солена вода. Изваждат се, измиват се и се подсушават.
Слагат се в тавичка, а тя се поставя на малката скара на халогенката, поръсват се със зехтин или олио и се запичат за 15 минути на 225°C.
През това време се прави плънката. В отделен съд се запържват лукът, малко от чесъна и пиперката, всичко нарязано на кубчета.
Прибавя се и вътрешността на патладжана (също нарязана на кубчета).
Следва каймата, размита с малко кетчуп, и плънката се пържи до побеляване на каймата и омесване на вкусовете.
Подправя се със сол и черен пипер и останалия чесън, нарязан или пресован.
Изпечените патладжани се пълнят с готовата плънка и отгоре се нареждат обелени и нарязани домати.
Пекат се 20 -25 минути на 225°C.
Преди да се извадят от фурната, се поръсват с настъргания на едро кашкавал или върху всяка лодка се слага плочка кашкавал (количество не посочвам, то зависи от вашия вкус). Кашкавалът е по желание може и без него.
Запичат се за малко - 5 мин в халогенката, колкото да се разтопи кашкавалът. Отгоре се поръсва с черен пипер.
Ястието се поднася топло, поръсено с магданоз - при нас е пропуснат , поради лични предпочитания на домочадието :)
Да ви е вкусно! :)
Съвети:
1. Ястието носи на чесън, така че, ако го обичате, не го пестете;
2. Ако ви остане от плънката, не се притеснявайте, изсипете я в тавичката покрай патладжаните;
3. В плънката може да се сложи и морков, но ви уверявам, че и така е много вкусна! И сложете цялата издълбана вътрешност на патладжаните - правят плънката страхотна!
Коментари