gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача на Конци

Погача на Конци

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k9k5
Погача на Конци
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
05/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Ето изпитана рецепта за разкошна погача на конци - остава да приготвите една и да се похвалите с резултата"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл (овче или краве)
  • яйца - 2 бр. ( единият жълтък за намазване)
  • кисело мляко - 3 с.л (овче или краве)
  • суха мая - 7 г на Йоткер
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • краве масло - 60 г за намазване
  • сусам
  • ленено семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото, колкото да ви трае пръстът (аз използвах овче мляко, но може и краве).

Сипете около 100 мл в купичка, добавете захарта, разбъркайте и прибавете сухата мая.

Отгоре поръсете със брашно и оставете да се активира.

Разбийте яйцата с киселото мляко (овче или краве) и останалото прясно мляко, добавете олиото и сипете при пресятото брашно със маята.

Замесете хубаво гладко тесто, оставете да втаса, след което разделете на 3 еднакви части и една малка топчица за центъра.

Разточете 3 обли кори, намажете със масло без последната и нарежете на 8 триъгълника.

Всеки навийте на кифличка и поставете в тава, подредете всички като цвете и сложете облата топка тесто за център.

Оставете погачата да втаса, след което намажете със масло, поръсете със семената и печете в загрята фурна на 160 градуса за около 35 минути.

Погачата на Конци е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: