Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лесна питка за юбилей

Лесна питка за юбилей

Лесна питка за юбилей
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
06/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Колкото по-голям е юбилеят, толкова повече поводи за празнуване имаме"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл хладка
  • мая - 25 г
  • кисело мляко - 4 - 5 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • меко масло - 1 с.л.
  • брашно - 700 г
  • яйца - 2 бр. без един жълтък
  • маково семе
  • сусам
  • тесто за цифрата
  • вода
  • брашно
  • сол
  • нишесте
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в хладката вода с лъжица захар и оставяме да бухне. Сипва се в кладенчето на брашното, добавяме останалите продукти и замесваме средно меко тесто.

Намазва се отгоре с олио и оставяме да втаса за 1 час поставено в найлонова торбичка, в която да има достатъчно място, когато втаса и удвои обема си.

Разделя се на 10 топки. Върху хартия за печене се нареждат 8 от тях по края. Деветата е за средата на питката. Десетата топка тесто се оформя на фитил, нарязва се на 8 парчета и от всяко се оформя фитилче, което леко се усуква и поставя върху топките в тавата.

Сега вече поставяме топчето в средата и оставяме да почине тестото на топло във фурната, докато се надигне. Изважда се, намазваме с разбития заделен жълтък с лъжица олио и лъжица прясно мляко.

Поръсваме семената и печем в загрята фурна 170°C около 20-30 минути.

Изважда се и в центъра се залепва цифрата 60 или колкото ви трябва, оформена от тънки фитили, усукани един в друг.

Печем още 10-15 минути, изваждаме и намазваме с масло.

Лесната питка за юбилей е готова.

Вкусно и красив подарък за приятел!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: