Сос Еспаньол

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сос Еспаньол
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 6
16/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"С този богат и ароматен сос всяко парче месо се превръща в истински кулинарен шедьовър"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава, малка
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 1 бр.
  • зехтин - 50 мл
  • телешки бульон - 600 мл тъмен (или говежди)
  • брашно - 30 г.
  • бренди - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът, морковът и празът се смилат. Запържват се в сгорещеният зехтин за 2 минутки. Друг вариант е да се нарежат и запържат на парченца (в този случай времето се увеличава малко), а чак накрая да се пасира всичко до гладък сос. Може да процедирате, както ви е удобно.

При запържените и вече приятно миришещи зеленчуци се сипва наведнъж брашното и се бърка 1-2 минутки, след което се налива на части при непрестанно разбиване с телена бъркалка бульонът и брендито. Добавя се сол, ако е необходимо, но би трябвало тази, която съдържа бульонът, да си е достатъчна.

Огънят се намаля до почти минимум и се оставя така да къкри около 20 минути. Накрая може да се увеличи, за да се редуцира течността и да се сгъсти до желаната от вас консистенция.

Сосът е изключително подходящ в комбинация с различни меса.

Основата му е тъмният телешки бульон, зехтинът и брашното, а останалите съставки могат да варират. Например понякога се добавя вино вместо бренди, а също така лук и праз отсъстват. Но за мен това е най-богатият и вкусен вариант на този така ароматен сос, с който всяко парче месо се превръща във кулинарен шедьовър.

Опитайте и да ви сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: