Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Целувчена торта»Целувчена Торта с Лимонов Крем

Целувчена Торта с Лимонов Крем

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Целувчена Торта с Лимонов Крем1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10
"Най-вкусната целувчена торта с шоколадови блатове, която някога сте опитвали!"

Необходими Продукти

  • ШОКОЛАДОВ БЛАТ
  • черен шоколад - 175 г
  • брашно - 150 г
  • какао - 50 г
  • бакпулвер - 1 1/2 ч.л.
  • сол - щипка
  • масло - 45 г стайна температура
  • пудра захар - 125 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 90 мл
  • ЦЕЛУВЧЕН БЛАТ
  • белтъци - 4 бр.
  • пудра захар - 200 г пресята
  • лимонов сок - 1/2 ч . л.
  • ЛИМОНОВ КРЕМ
  • яйца - 3 бр. L
  • захар - 100 г
  • лимонов сок - 90 мл, около 3 бр лимони
  • лимонова кора - от 3 с.л.
  • масло - 125 г стайна температура
  • БЯЛ ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
  • сметана - 150 мл
  • бял шоколад - 150 г
  • черен шоколад - 50 г нарязан на парчета
  • ЛИМОНОВ СИРОП
  • захар - 100 г
  • лимонов сок - 60 мл
  • вода - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса

Тортена форма с диаметър 20 см с ринг, намаслена и покрита с хартия.

Шоколадът се разтопява на водна баня. В купа се смесват с телена бъркалка брашното, бакпулвера, солта, какаото. Маслото се разбива с пудрата захар за около 2-3 минути до пухкав крем. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбива.

Брашнонто се добавя на порции, като се редува с прясното мляко и се завършва с брашно. Накрая се добавя разтопения шоколад, разбърква се внимателно до хомогенност.

Сместа се изсипва във формата, разпределя се. Пече се на 180 градуса за около 40-45 мин. Охлажда се напълно. След като е охладен блатът се разрява на две равни части.

ЦЕЛУВЧЕН БЛАТ:

Фурна - 130 градуса;

Широка тава се покрива с хартия за печене.

Върху нея се очертават два кръга с диаметър 16-17 см, малко по-малък от формата, в която са изпечени шоколадовите блатове.

С миксер се разбиват белтъците с лимонов сок до пяна. На порции се добавя пудрата захар и се разбива до стегнати върхове.

С помощта на пош се сместа се разпределя равномерно между двата предварително начертани кръгове.

Блатовете се пекат на 130 градуса за около 60 мин. След това време се открехва вратата на фурната и се оставят блатовете да се охладят напълно.

ЛИМОНОВ КРЕМ

Яйцата, захарта, лимоновият сок и кората се поставят в касерола. Загряват се на слаб котлон при непрекъснато разбъркване, за около 10 минути, докато сместа се сгъсти. Маслото се прибавя на кубчета, като се изчаква да се разтопи и след това се добавя ново парче масло.

След като крема е готов веднага се прехвърля в чиста купа, която се поставя в съд с вода и лед. След като се охлади се покрива с фолио и се оставя в хладилник за 1 час за да стегне.

БЯЛ ШОКОЛАДОВ ГАНАШ

Белият шоколад се нарязва на парчета. Сметаната се загрява до точка на кипене и се излива върху шоколада. Разбърква се до стопяването му. Охлажда се на стайна температура и се оставя в хладилник за 1 час.

Преди да се ползва по предназначение се разбива с миксер до пухкав крем и се прибавя черният шоколад нарязан на парченца.

ЛИМОНОВ СИРОП

Всички продукти се загряват в касерола, докато се стопи захарта. Сваля се от котлона и се оставя настрана.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА

Върху хартиена подложка се поставя един шоколадов блат. Сиропира се с лимонов сироп и се нанася 1/3 от лимоновия крем.

Върху крема се поставя целувчен блат, а върху него се нанася белият шоколадов ганаш. Целувченият блат не се сиропира!

Върху ганаша се поставя шоколадов блат, леко се сиропира и се разпределя лимонов крем, като се запазва 1/3 от него за декорация.

Върху лимоновия крем се поставя втория целувчен блат и цялата торта се стяга в тортен ринг, който ще запази формата ѝ.

Целувчената торта се оставя в хладилник за 1 нощ.

След като добре е охладена се намазва с разбита сметана, отгоре се нанася лимонов крем и върху тортата се прави борд от сметанови топчета и се гарнира със захаросани лимонови парчета, резенки.

Целувчената Торта с Лимонов Крем е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: