Начин на приготвяне
Задължително се ползват сурови ядки, те са по избор - бадем, орех и лешник, може и смесени.
В касерола се изсипва захарта, медът, маслото и ванилията и малко вода, около 2 с.л.
Поставя се на умерен котлон (от 9 - та степен на 5 - та степен) - захарта ще се стопи заедно с другите съставки и ще се превърне в каша. Оставя се да ври при често разбъркване, докато смени цвета си, да стане златист и да се получи карамел.
Не трябва да е с тъмен цвят, а по-скоро приятно бежов. Изсипват се много грубо нарязаните ядки и се разбърква около 1 мин.
Веднага се сваля от котлона и се изсипва върху хартия за печене и много бързо се разпределя с шпатула, защото стягат веднага.
Оставят се да се охладят напълно и след това се разчупват на парчета.
По този начин на приготвяне на карамела ядките не стават твърде твърди, а приятно хрупкави, а най-вече лесни за приготвяне.
Карамелизираните Бадеми са мнгоо вкусни!