Различен Тутманик с Картофи и Праз

24/04/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8345083304
"Смело може да наречете тази вкусотия Цар на тутманиците - разкошен, ароматен, неустоим "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо630
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Натрошете живата мая във леко затопленото прясно мляко с разтворена в него лъжица захар. Разбъркайте добре и оставете да шупне, покрита с кърпа за около 7-8 минути.

2. Пресейте брашното и солта в купа и направете кладенче в средата. В него сипете олиото, малка част от маста, едното яйце и белтъка на второто (жълтъка заделете за намазване накрая) и шупналата мая. Замесете гладко и еластично тесто и го оставете да втаса за около 1 час или докато удвои/утрои обема си.

3. През това време пригответе плънката, като нарежете картофите на тънки люспи и ги сложите да се запържат във олиото. Щом омекнат, добавете към тях праза, нарязан на дребно, две супени лъжици вида и две щедри щипки сол. Оставете зеленчуците да се задушат и омекнат добре. Хубаво е да хванат и лек загар.

Оставете плънката да изстине.

4. Втасалото тесто разделете на 4 части. Всяка оформете на топка, като топвате в остатъка от разтопената мас и после разтегляте или разточвате на кора. Върху всяка кора разпределяйте още от маста и плънката с праз и картофи и накъсвайте парченца от топеното сирене.

Завивайте на охлювче и поставяйте в намазнена или покрита с хартия за печене тава (около 25-26 см диаметър). Оставете да втаса отново за 30-40 минути на топло.

5. След като тутманикът е бухнал и втасал повторно, намажете го с разбития с няколко капки вода жълтък и изпечете на 180 градуса за 30 минути или до суха клечка. През последните 10-15 минути може да намалите градусите на 160, ако видите, че бързо хваща златист загар.

6. Готовият тутманик намажете с мас, ако ви е останала, и покрийте с кърпа за 15 минути.

Може да консумирате топъл или изстинал - страхотно вкусен!

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар