Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Задушено Свинско»Свинско Особуко с пресни картофки

Свинско Особуко с пресни картофки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Свинско Особуко с пресни картофки
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 11с Видео
23/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
138 мин.
Порции
3
"Спокойно може да преведете Особуко като - искам още една порция от това невероятно ядене"

Необходими Продукти

  • свинско особуко - 3 - 4 бр. (180 г всяко)
  • картофи - 600 г пресни, малки
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • портокали - 1 бр. (сока и кората)
  • кафява захар - 1 с.л.
  • червено вино - 200 мл
  • бяло вино - 200 мл
  • телешки бульон - около 500 мл
  • зехтин - 90 - 100 мл (или олио)
  • дафинов лист - 1 бр.
  • индийско орехче - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - пресен за поръсване (по желание)
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Парчетата месо с кост натъркайте обилно с черен пипер, индийско орехче, кафява захар и малко сол. Поставете ги в купа заедно с дафиновия лист и настърганата портокалова кора и залейте със двата вида вино и портокаловия сок. Оставете да престоят така от 30 минути до 1 час.

През това време си подгответе зеленчуците - лук, морков и чушка се смилат на кашичка, а доматите се обелват и настъргват. Ако искате, може и да си ги нарежете на парченца и след готовността на ястието, да ги пасирате.

Зехтинът сгорещете на умерен до силен огън и запържете зеленчуците за 4 минути със малко сол. Сложете и доматите и след две минути - престоялите вече парчета Особуко. Запържете за кратко от всяка страна и налейте маринатата. Изчакайте алкохолът да се поизпари за 2-3 минути и налейте и бульона.

Намалете огънят и варете на малко над минималната степен около 1 час и 30 минути под капак. Наглеждайте си го от време на време, като сипвате още бульон или водичка, в случай че извира. Може да си добавите още от подправките - черен пипер и индийско орехче.

Пресните картофки измийте добре и ако желаете, обелете. Пуснете във врящата гозба, добавете още две-три щипки сол и размито в малко студена вода брашно. Варете още около 20 минути или до пълното омекване и крехкост на картофките и месото.

Поднесете това вкусно и ароматно ястие топло, поръсено с пресен магданоз по желание.

Свинското Особуко по нищо не отстъпва на телешкото, което е типично за италианската кухня. Много е важно за направата на това ястие месото да ври на наистина бавен огън, за да стане крехко, затова се иска търпение.

Също така не правете компромис да сложите какво да е вино в ястието, а ползвайте ароматно, плътно и качествено такова, за да получите перфектен резултат.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: