Бамя Яхния по гръцки

marcheva14marcheva14Мастър Шеф97271058271
26/04/2018
"Ароматна яхния, от която със сигурност ще си сипете допълнително "
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо3 496
  • Преглеждания за месеца411
  • Преглеждания за седмицата111
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • бамя - 500 г свежа
  • лук - 2 средни глави жълт
  • домати - 3 бр. добре узрели, месести
  • зехтин - 50 - 60 мл
  • оцет - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л. равна
  • магданоз - наситнен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бамята се измива. Отрязва се дръжката заедно с част от главичката на бамята.

В купичка се изсипва 1 с.л. сол, 3 с.л. оцет, разбърква се. Потопява се отрязаното място заедно с главичката на бамята в сместа и след това се изсипват в тенджерата (само бамята).

Нарязва се на филийки лукът и се прибавя в тенджерата.

Доматите се срязват на половинки и се настъргват на ренде, изсипват се при бамята.

Сипва се зехтин, 100 мл вода и равната лъжичка захар.

Поставя се на умерен котлон да заври за 15 мин. Времето се измерва след завирането. Готви се до готовност. Прибавя се сол и черен пипер.

Бамята не трябва да е разварена, а да остане на цели парченца. Ако е необходимо, може да се добави още малко вода, хубаво е при яхниите да има сос.

При сервиране се поръсва с наситнен магданоз.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар