Ашуре с орехи

Дани РусеноваДани Русенова
Чирак
472537599
Ашуре с орехи
Снимка: Дани Русенова
1 / 2
02/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне5 мин.
Готвене35 мин.
Общо40 мин.
Порции5
"Легенда разказва, че това е бил любимият десерт на Ной, май не само на него"

Необходими Продукти

  • жито - 1 ч.ч. (грухана пшеница)
  • захар - 12 - 13 с.л.
  • нишесте - 1 пак. Ягода или Малина
  • орехи - 1 - 2 шепи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Житото се измива и се слага в тенджера с около 3-4 чаши вода.

След като уври почти до готовност (времето зависи от самото жито - аз използвам турско, което се сварява много бързо), се прибавя още около 1 л вода (ако в тенджерата при варенето не е останала вода, може да се увеличи грамажа малко).

Добавя се и захарта. Разбърква се, за да се стопи хубаво.

Докато житото се вари, в чаша разбиваме нишестето с вода.

След завирането на водата започва прибавянето на разбитото нишесте бавно на тънка струйка. След сгъстяването на ашурето, се отнема от котлона и се прибавят орехите (хубаво е да са почти цели, за да могат да се усещат).

Разсипва се в десертни купички, докато е още топло.

През летния период може да се сервира и с топка сладолед и топинг.

Ашурето с орехи е готово.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: