Печено Сладко от Череши

27/04/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор5702116121
"Вместо да го варим, ще го печем, защото от майсторите знаем, че така е най-вкусно "
Приготвяне30 мин.
Готвене55 мин.
Общо85 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 442
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • череши - 2 кг.
  • захар - 1.2 кг (ако са много сладки - 1 кг)
  • вода - 1 к.ч.
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • ванилии - 2 бр.
  • ром - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме черешите и отстраняваме дръжките им. Костилките се изваждат над съд, за да запазим отделилия се сок.

Подреждаме ги в емайлиран или стъклен съд, като между всеки ред поръсваме от захарта и завършваме с нея.

Покриваме съда със стреч фолио и го поставяме в хладилник за 24 часа.

На следващият ден ги оставяме за около 1-2 часа, за да се темперират и отпусне сиропът им.

Отделяме внимателно плодовете и ги поставяме в емайлирана тава. Захарта и отделилия се сок поставяме в тенджера с чаша вода.

Варим сиропа на слаб котлон около 20 минути, докато захарта се разтопи и течността малко се редуцира. Ароматизираме го с ванилия.

С готовия сироп заливаме черешите и поставяме тавата в предварително загрялата се фурна.

В първите 20 минути печем на 180°C, след което намаляваме градусите на 150°C до готовност на сладкото.

По време на топлинната обработка разбъркваме с дървена лопатка, като се стараем да запазим целостта на плодовете.

Пробваме гъстотата върху чинийка, извадена от фризера. Щом капката не се разтича или сиропът образува "пътечка", сладкото е готово.

10 минути преди да го извадим от фурната, добавяме лимонената киселина, разтворена в супена лъжица гореща вода.

Насипваме горещото сладко в сухи бурканчета. В две-три от тях прибавям по 1 с.л. тъмен ром, като количеството на сладкото е един пръст под ръба.

Надписвам бурканчета, чийто ароматизирани плодове използвам в сладкиши или други десерти.

След затварянето им ги обръщаме с капачката надолу. Покриваме ги с кърпа, за да изстиват по-бавно.

Съхраняваме на тъмно и хладно!

Съвет: Ароматите в сладката са по избор и вкус на домакинята. Ванилията придава нежен, фин аромат. По желание можете да я замените с листа от индрише или да оставите черешовото сладко с натурален вкус.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар