Карамелен кекс

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Карамелен кекс5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8-10
"С това карамелено удоволствие ще се облизвате дълго след като се го изяли"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • сметана - течна 200 мл.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 240 гр.
  • ванилия - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • за глазурата
  • захар - 1/3 ч.ч.
  • прясно мляко - 100 мл или течна сметана
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Сложете 1/2 ч.ч. от захарта да се карамелизира, като добавите и малко вода, за да се втечни карамела. Щом се получи хубав златист цвят, добавете 100 мл от сметаната и бъркайте, докато се разтвори напълно и се получи хомогенна смес. Оставете да се охлади и след това я разбийте с помощта на миксер с 2 яйца, 1/2 от брашното и бакпулвера.

Другите 2 яйца разбийте отделно с миксер до гладък крем заедно с останалата захар и след това добавете останалите сметана, бакпулвер, брашно и ванилията.

За глазурата карамелизирайте 1/3 ч.ч. захар и разбъркайте постепенно карамела със 100 мл. мляко или сметана, в което е разтворена 1 с.л. брашно. Бъркайте, докато глазурата кипне и снемете от котлона.

В намазнена кексова форма сипете първата смес, а върху нея и втората. Сложете да се пече в загряна на 170 градуса на долен реотан първоначално. След като карамеления кекс се надигне, се включва и горният.

Изпечения и охладен карамелен кекс залейте с глазурата и поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
510
410
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Таня Левенова
Таня Левенова
Страхотен е-днес си го пригтвих
24.01.2017 16:18