Карамелизирани ябълки на клечка
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Карамелизирани ябълки на клечка

Карамелизирани ябълки на клечка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k7k1
Карамелизирани ябълки на клечка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
06/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене10 мин.
Общо25 мин.
Порции4
"Този десерт, този най-любим десерт от детството"

Необходими Продукти

  • ябълки - 4 бр.
  • захар - 240 г
  • вода - 100 мл
  • масло - 10 г
  • лимонов сок - 3 - 4 капки
  • сол - 1 щипка
  • червена сладкарска боя - на д - р Йоткер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако ябълките ви са купени те със сигурност имат фино восъчно покритие, което ще попречи на карамела да полепне, затова или ги обелете, или потопете за кратко във вряща вода и след това подсушете.

Поставете на котлона захарта със водата. Минутка след като заври сложете маслото, солта и лимоновия сок. Варете на умерен огън до сгъстяване на карамела и добиване на светъл загар. Тогава е момента ако ползвате сладкарска боя да капнете няколко капки.

Имайте предвид, че светлият карамел много бързо става тъмен и ако не действате бързичко боята ще се неутрализира от кафеникавия оттенък на карамела. Веднага трябва да намалите огъня, за да не се случи.

Набождайте бързо ябълките на клечка и ги топвайте в карамелената смес с въртеливи движения. Поставяйте върху алуминиево фолио или намазнена хартия за печене.

Другия вариант е да ги подредите върху фолиото и да поливате с лъжичка. Карамелът бързо се втвърдява затова го загрявайте леко при нужда.

Оставете да изстинат и се втвърдят и консумирайте в рамките на един ден.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: