Трахана с яйца

ИвелинаИвелина
Новак
13
68
266
02/01/2013
"Икономична рецепта, която сме научили от баба - трахана с яйца "
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо7 552
  • Преглеждания за месеца148
  • Преглеждания за седмицата13
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества
Трахана

Начин на приготвяне

Прави се кладенче в брашното и се изсипват разбитото мляко, солта и яйцата.

Замесва се върху набрашнена повърхност.

Тестото се реже на 5-6 парчета, които се оставят да изсъхнат.

Настъргват се на ренде и отново се оставят да изсъхнат.

Траханата се съхранява в платнена торба.

Красива емайлирана тенджера 7.5 литра-7%
Приготвяй си тази рецепта с:
Красива емайлирана тенджера 7.5 литра
30.00 лв.
27.99 лв.
Виж ››

Голяма и красива емайлирана тенджера, която ще се сприятели с кухнята ви за миг! Позволява приготвяне на обемно количество храна. Поддържа се лесно. Тенджерата е с вместимост 7.5 л, а дръжките и капакът създават допълнително удобство при употреба.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Снежана
Снежана
28.01.2014 15:32
Много хубава рецепта, но....за домашна юфка. Траханата е съвсем друго нещо. Тестото за нея се прави с лук, червени чушки, домати, тиква и различни плодове. Млеко изобщо не се свлага. След като се сварят зеленчуците и плодовете се замесва тесто с мая, меси се няколко пъти докато престане да набухва. След това се къса на тънки парченца, пак съхне, на края се претрива през гевгир и отново съхне. Съхранява се в платнена торбичка. От траханата се сварява каша /рядка/ с мазнина и сол и се заливат хапки сух хляб. Може да се вари в пилешки бульон и да се гарнира с натрощено сирене, а може и с пръжки от Грухчо. Моята баба беше от Узункюпру, където са живеели само тракийци. От нея знам за тази трахана.
3
2
кинг
кинг
11.03.2013 18:33
Рецептата е супер, само че аз добавям и кило свинко от рибицата и става перфектно ;)
1
4
kristina
kristina
11.03.2013 13:53
Свекърва ми я прави от години. Тя е от Кресненско-санданския регион. Там не се добавят сушени плодове. След като я изсуши, леко я препича във фурната /като домашната юфка/, за да не я порази бързо гъгрицата.
Готвим я като домашен кускус - с мляко и захар. Децата я обожават.
1
0