Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Рогчета»Рогчета с пълнозърнесто брашно

Рогчета с пълнозърнесто брашно

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Рогчета с пълнозърнесто брашно8 / 8
07/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"Даже са по-вкусни с ръжено брашно, да си знаете"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 200 г пшенично
  • пълнозърнесто лимецово брашно - 100 г
  • бяло брашно - 2 - 3 с.л. за маята + още за поръсване на плота
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 с.л. +за намазване
  • мая - 18 г. прясна
  • захар - 1 с.л. равна
  • сол - 1 с.л. равна
  • вода - 125 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • плънка - 150 г сирене, кашкавал, моцарела или тофу
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята, захарта и около 2 с.л. бяло брашно във водата, леко затоплена. Покрийте с кърпа и оставете на топло за 7-8 минути.

Пресейте в купа двата вида пълнозърнесто брашно - накрая ще ви останат частици, които няма как да преминат през ситото, но тях просто изсипете отгоре.

Формирайте кладенче и в него чукнете яйцето, заделяйки половината от жълтъка за намазваме накрая. Сложете и олиото, солта, киселото мляко и шупналата мая.

Замесете тесто, като добавяте по малко бяло брашно докато получите гладка, средно мека топка. Прехвърлете на леко набрашнен кухненски плот и месете от 5 до 10 минути.

Намажете хубаво тестото със олио и разточете на сравнително тънка кора. Разпределете от избраната от вас плънка (аз съм сложила настъргана зряла моцарела, която се топи и остава само вкусът й).

Завийте на стегнато рулце, което разрежете напречно на 5 парченца. Прищипвайте краищата на всяко, за да не се разтече плънката при печенето и завивайте на рогче.

Подредете 5-те рогчета в тавичка, покрита с хартия за печене, или намазнена. Оставяйте разстояние между тях. Оставете да втасат за около 1 час или докато бухнат и удвоят обема си (пълнозърнестото брашно не бухва много, имайте го впредвид).

Намажете втасалите рогчета със разбития с малко олио и капки вода жълтък. По желание поръсете със сусам. Поставете в студена фурна и включете на 180 градуса без вентилатор. Печете така докато почервенеят - около 28-30 минути.

След като извадите от фурната покрийте с чиста кърпа за 10-15 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Солта е объркана
17.03.2022 14:49