gotvach.bg»Рецепти»Риба»Рибен курбан

Рибен курбан

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
1952k7171k1
Рибен курбан
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 4
07/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • шаран - 1, 500 кг
  • ориз - 1 каф чашка
  • стар лук - 1 глава
  • пушен бекон - 300 г
  • гъби - 300 г
  • лимони - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • бяло вино - 150 мл
  • сол
  • черен пипер
  • пушен червен пипер - на вкус
  • магданоз
  • девесил
  • мента
  • за украса
  • чери домати
  • маслини
  • лимони - 1 бр.
  • зелена салата - листа
  • зелен лук - пера
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистения и измит шаран осоляваме със сол, натриваме със смлян микс пипер и поливаме с сока от един изцедан лимон. Прибираме в хладилник и приготвяме плънката.

Нарязваме лука, бекона, домата и гъбите на дребни зарчета. Запържваме лука в мазнина, прибавяме ориза и пържим до прозрачност.

Добавяме към тях гъбите, пушения бекон и доливаме с малко вода или бульон, прибавяме и виното и готвим до изпаряване на алкохола. Добавяме и домата.

След като плънката е полуготова, овкусяваме със сол, пипер и зелениите.

Пълним шарана с така приготвената плънка, зашиваме с конец и слагаме върху хартия за печене в подходяща тава.

Намазваме го с олио и наръсен пушен червен пипер.

Ако плънката е в повече напълнете главата на рибата и напълнете издълбани пресни домати /както аз направих в случая/.

Метнете рибата да се пече на 200 градуса в началото и после намалете на 180-150 градуса.

Печете до готовност, като наблюдавете да се запече до приятен загар.

След изпичането, охладете, украсете по желание и поднесете рибата цяла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: