Шоколадов венец с бели ягоди
Čokoladni venac sa belim jagodama
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадов венец с бели ягоди

Шоколадов венец с бели ягоди

ПетяПетя
Готвач
1281k2858083
Шоколадов венец с бели ягоди
Снимка: Петя
1 / 3
26/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Нищо не разведрява мрачното настроение така, както парче от този невероятен шоколадов венец с бели ягоди"

Необходими Продукти

  • За кекса
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • какао - 3 с.л.
  • вода - 3 с.л., топла
  • За крема
  • заквасена сметана - 400 г
  • краве масло - 40 г, разтопено на стайна температура
  • ванилова захар - 1 п.
  • захар - 150 г, пудра
  • шоколад - 4 - 5 с.л., течен
  • За глазурата
  • шоколад - 200 г, млечен
  • краве масло - 100 г
  • За декорация
  • ягоди
  • шоколад - бял
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата разбиваме със захарта до побеляване.

Какаото го размиваме с топлата вода и го добавяме към сместа. Прибавяме и брашното при внимателно бъркане.

Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена кексова форма и печем в предварително загрята фурна до готовност - до суха клечка.

Вадим от формата и оставяме да изстине.

След това отрязваме капаче от горната страна около 1.5 см дебелина. Слагаме го внимателно настрана, без да го счупим.

Вътрешността на кекса издълбаваме с лъжица внимателно, като оставим от двете страни поне по 1- 1.5 см ръб.

Приготвяме крема, като разбием с лъжица сметаната, маслото, захарта и ванилията.

С готовия крем пълним кекса и изравняваме.

Отгоре на 5-6 места сипваме по лъжица от течния шоколад.

С ножче намазваме ръбовете с течен шоколад, за да може да залепнат при затварянето.

Затваряме с капачето.

Така напълнения кекс заливаме с глазурата, приготвена от разтопения в МФ шоколад и разбит енергично с кравето масло до еднородна смес.

Украсата на този ужасно вкусен и сочен десерт оставям на вашето въображение!

Аз го украсих с пресни домашни ягоди, потопени в разтопен бял шоколад :)

Друг вариант - с желирани бонбони и капки разтопен бял шоколад.

Шоколадовият венец с бели ягоди е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: