Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Икономична вита баница със сирене

Икономична вита баница със сирене

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Икономична вита баница със сирене
Снимка: Яница Николова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
3
"Изборът на практичната домакиня - разкошна вита баница, която се приготвя с минимално количество продукти"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • вода - 1 в.ч.
  • олио - 1 с.л. и допълнително
  • брашно - колкото поеме
  • Плънка
  • яйца - 2 - 3 бр
  • сирене - 150 - 200 г
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л. с връх
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слага водата и олиото, прибавя се пресято брашно. Меси се меко и еластично тесто, докато се появяват балончета.

Разделя се на 3 топки, колкото юмрук, всяка се разточва с точилка - големи колкото една педя.

Намазват се с олио и се оставят да се отпуснат, колкото повече стоят, толкова по-добре, няма да се къса тестото.

През това време се приготвя плънката, като в купа се намачка сиренето с вилица, счупват се яйцата, прибавя се млякото и се разбърква добре.

Всяка питка се раздърпва по посока часовникова стрелка във въздуха после се поставя на масата и се разтегля с ръце. В началото се слага плънка равномерно, разпръсква се олио навсякъде да не се слепват корите.

Преди да се навие, с помощта на покривка се захлупва до някъде, където е пълнежът, и после се навива с покривката, като се надига и кората сама се навива, краищата се загъват и се довършва навиването.

В намазнена тава се навива от края към центъра. Намазва се и се полива с олио обилно. Баницата се пече и пържи едновременно в загрята фурна на 250 градуса до приятен загар.

Веднага след изпичането с ръкохватка се хваща тавата и с дъска се придържа витата баница, за да се изцеди излишната мазнина.

Икономичната вита баница със сирене е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: