Gotvach.bg»Рецепти»Рецепти за здраве»Домашен ментов мед

Домашен ментов мед

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Домашен ментов мед
Снимка: Зори
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
7 мин.
Общо
7 мин.
Порции
1
"Домашният ментов мед се консумира сутрин на гладно в комбинация с кисело мляко и пресни плодове."

Необходими Продукти

  • мед - 720 мл натурален пчелен (1 кг)
  • мента - 1 шепа свежи листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Като продукти се нуждаете единствено от пресен пчелен мед и няколко свежи стръка мента. Ментата може да бъде както градинска, така и горска.

Посоченото количество е за голям буркан от 720 мл, но вие може първоначално да направите по-малко количество, и ако ви допадне вкуса, да направите втора доза.

Измийте хубаво буркана, който ще ползвате за прехвърлянето на меда, капачката и листата мента.

Оставете ги върху кухненска хартия до пълното им изсъхване. Листата може да покриете с втори пласт кухненска хартия, за по-бързото абсорбиране на капчиците вода.

Напълнете буркана до половината с мед, върху него поставете листата мента, така че да го покриете напълно. Изсипете отгоре останалата половина от меда и след това затворете буркана.

За да се придаде по-силен аромат на меда с мента е нужно да поставите буркана на слънчево място, като например перваза на прозореца. Разклащайте буркана с меда 2-3 пъти на ден. След като преседи няколко дни на слънце, медът трябва да се премести на тъмно и хладно място.

Ако медът се захароса, това не трябва да ви притеснява. Това няма да окаже ефект върху неговото качество.

Домашният Ментов Мед се консумира сутрин на гладно в комбинация с кисело мляко и пресни плодове.

Може да го използвате и като подслаждате охладен билков чай, за дресинг на салати, за марината на пилешко и свинско месо, а също така и да го комбинирате в различни видове десерти.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: