Начин на приготвяне
Като продукти се нуждаете единствено от пресен пчелен мед и няколко свежи стръка мента. Ментата може да бъде както градинска, така и горска.
Посоченото количество е за голям буркан от 720 мл, но вие може първоначално да направите по-малко количество, и ако ви допадне вкуса, да направите втора доза.
Измийте хубаво буркана, който ще ползвате за прехвърлянето на меда, капачката и листата мента.
Оставете ги върху кухненска хартия до пълното им изсъхване. Листата може да покриете с втори пласт кухненска хартия, за по-бързото абсорбиране на капчиците вода.
Напълнете буркана до половината с мед, върху него поставете листата мента, така че да го покриете напълно. Изсипете отгоре останалата половина от меда и след това затворете буркана.
За да се придаде по-силен аромат на меда с мента е нужно да поставите буркана на слънчево място, като например перваза на прозореца. Разклащайте буркана с меда 2-3 пъти на ден. След като преседи няколко дни на слънце, медът трябва да се премести на тъмно и хладно място.
Ако медът се захароса, това не трябва да ви притеснява. Това няма да окаже ефект върху неговото качество.
Домашният Ментов Мед се консумира сутрин на гладно в комбинация с кисело мляко и пресни плодове.
Може да го използвате и като подслаждате охладен билков чай, за дресинг на салати, за марината на пилешко и свинско месо, а също така и да го комбинирате в различни видове десерти.
Да ви е сладко!