Пълнена кокошка по старозагорски

14/02/2013
Дебелата Берта
отДебелата БертаДжедай5118145
"Кокошка да не си в Стара Загора - ще те заколят и напълнят с вкусна плънка - Кулинарна поговорка."
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции6-7
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо12 769
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата14
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • пилешко месо - 1 кокошка
  • булгур - 150 - 200 г
  • олио - 60 мл
  • кисело зеле - 1 кг
  • зелева чорба - 500 мл
  • чубрица - 1 с.л. ронена
  • червен пипер - 5 г
  • черен пипер - 12 зърна
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте под течаща вода кокошката и я подсушете. Сложете я в емайлиран съд на хладно.

Попарете в гореща вода почистения и измит булгур и го добавете към част от скълцаното кисело зеле.

Сложете зелето и булгура да се задушат в сгорещеното олио за около 20 минути. В края на задушаването овкусете с червен и счукан черен пипер, чубрицата и при нужда малко сол.

Напълнете кокошката с плънката и зашийте отвора.

Обвийте кокошката със зелеви листа и я сложете в голяма тенджера, като наоколо се сипва останалото скълцано зеле.

Залейте кокошката с зелевия сок и запушете капака на тенджерата с тесто.

Сложете тенджерата на слаб котлон да се готви до готовност. Може да поднесете пълнената кокошка по старозагорски така, но още по-вкусна става, ако след сваряването се запече до приятен загар във фурна.

Да ви е сладко!
подобни рецепти тук

5 5
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Готвача
Готвача
29.07.2015 13:36
Само да не от Градус
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв