Нежно ягодово парфе

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2171k1
Нежно ягодово парфе
Снимка: Ваня Величкова
1 / 5
18/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Добре дошли в клуба на лакомниците, които си умират да опитат парче от това нежно ягодово парфе"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 5 с.л.
  • брашно - 5 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • За крема
  • ягоди - 1 кг
  • заквасена сметана - 250 мл
  • сладкарска сметана - 250 мл
  • пудра захар - 3 с.л.
  • желатин - 1 опаковка
  • Допълнително
  • желатин - 1 опаковка
  • банани - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме пандишпанов блат за основа на парфето. В две купи се отделят белтъците от жълтъците. Яйцата, както и всички останали продукти, трябва да са със стайна температура. Белтъците се разбиват на сняг, докато сместа не стане достатъчно плътна.

Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване, след което се добавя брашното постепенно. Сместа трябва да стане на трохи. Внимателно се добавят белтъците и с леки движения се бърка до получаване на еднородна смес. Получената смес печем в предварително загрята фурна за около 20 мин на 180 градуса.

Докато блата се пече приготвяме крема. Сладкарската сметана се разбива до сгъстяване, след което се добавят заквасената сметана и пудрата захар. Сместа се разбива до получаване на гладка субстанция. Едното пакетче желатин се разтваря в 100 мл вода до набъбване, след което се разтапя на водна баня.

2/3 от количеството ягоди се нарязват на малки парчета и заедно с желатина се добавят към вече готовата сметана.

Върху охладения блат (блатът се поставя в ринг за торта) се подреждат нарязаните на колелца банани, след което отгоре се изсипва сметановата смес.

Изравнява се от всички страни и се слага в камерата за около половин час да стегне. Когато сметаната стегне, парфето се вади от ринга и се украсява с останалите ягоди.

За да запазят свеж вид плодовете се намазват с разтопен желатин. Връща се в камерата за още два часа, след което се консумира с чаша хубаво малиново вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: