Начин на приготвяне
Измийте добре смокините. Почистете дръжките.
В тенджера сложете около 2 литра вода. Когато заври, прибавете смокините. Оставете да врат 5 минути (времето засичате от момента на завиране). Прецедете ги и ги сложете отново във вряща вода. Процедурата се повтаря 5 пъти. Необходимо е, за да се махне горчивия вкус от млякото, което има в зелените смокини.
През това време си пригответе захарен сироп от 1 литър вода и 1 1/2 кг захар. Варете, докато остане 2/3 от течността.
След петото изцеждане на смокините ги сложете една по една в готовия врящ захарен сироп, като леко ги притискате с пръсти, за да изцедите водата, която е останала вътре.
Варете около 30 минути и ги оставете за няколко часа.
Когато сладкото напълно е изстинало, проверете гъстотата му.
След това го заварявате отново. Ако не е било достатъчно гъсто, варете още малко.
5 минути преди да го свалите от котлона, сложете 1 ч.л. лимонена киселина.
Готовото сладко налейте в буркани. Стерилизирайте ги 5 минути.
От тази доза направих 5 бурканчета по 250 г и 2 по 340 г.
Това сладко има уникален вкус. Може да го добавите към различни сладкиши, но може и просто да си хапнете.
Да Ви е сладко!
Коментари