Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Козуначена сладка погача за бебе

Козуначена сладка погача за бебе

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Козуначена сладка погача за бебе
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
10/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
15
"Когато семейството се увеличи с още един член, почерпете със сладка козуначена погача за негово здраве"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 550 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр. (единият жълтък за намазване)
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • олио - 6 с.л.
  • захар - 8 с.л.
  • подсладител - 1 с.л. течен
  • аромат за козунак - 1 ампула течен
  • ванилия - 1 прахче
  • ракия - 1 с.л
  • сол - 1 с.л. (равна)
  • брашно - около 1300 г (+ 100 г за доомесване)
  • масло - 100 г за намазване на корите
  • сусам - и захар за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стъпка 1: Прясното мляко затоплете толкова, че да ви трае пръстът. В порцеланова купичка сипете около една чаена чаша, добавете 2 лъжици захар и кубчето мая. Разбъркайте да се разтопи захарта и поръсете с брашно, отново разбъркайте и поръсете отгоре, оставете така да се активира, като покрийте с чиния и оставите докато изпълни купата.

Стъпка 2: В дълбока купа счупете яйцата, отделете единия жълтък за намазване в широка чаша. При яйцата прибавете киселото мляко, останалите 6-7 лъжици захар и хубаво разбийте, сипете и останалото прясно мляко с олиото. Да не забравите ванилията и течния подсладител.

Стъпка 3: Пресейте около килограм от брашното в дълбока купа, другото постепенно ако е нужно ще добавяте. Сипете и солта, направете кладенче и изсипете млечната смес с яйцата, след което добавете и активираната мая. С голяма лъжица бъркайте, сипете ракията и добавяйте от брашното. Набрашнете плота и прехвърлете тестото, започнете да месите. Трябва да месите докато започнат да се образуват мехурчета. Добавяйте от брашното, докато получите хубаво гладко еластично тесто.

Стъпка 4: Намажете с олио купата и сложете тестото, него също намажете с олио. Покрийте с домакинско фолио или го сложете в найлонова торбичка, оставете на топло да втаса и удвои обема си. Сладките козуначени теста са по-капризни и малко по-трудно и бавно втасват, затова искат търпение.

Стъпка 5: Разделете тестото на пет еднакви части, моите са по 370 грама всяка. Останалото тесто оставете за крайното оформяне. Всяка част тесто една по една разточете на еднакво големи обли кори. Намажете първата кора с разтопено масло, поставете втората отгоре, намажете и нея и така, докато поставите и петата, която не се маже.

Стъпка 6: Започнете разрязването, което трябва да става с много остър нож, които потапяйте в брашно, за да не ви залепва от маслото, което е между корите. Поставете чаша по средата за да ви е по-лесно и разрежете корите на 12 части, като центъра остава цял.

Готовите разрязани 12 части леко издърпайте навън, за да не залепват и всяко парче усучете на една страна, така направете със всички, като са в една и съща посока. Можете да ги оставите в тази форма както са а може и да свиете всяко парче с пръсти отдолу.

Стъпка 7: Останалото тесто разточете на голяма кора, която няма да е равна, а за да стане на равен правоъгълник, изрежете краищата. Намажете с масло и навийте на руло, рулото нарежете на малки рулца. Тези рулца поставете по края на тавата между листата на погачата. По желание оформете и центъра, аз в случая поставих няколко от рулцата по средата и оформих цвете.

Стъпка 8: Покрийте готовата погача с найлона, с които бяхте завили тестото, и оставете да удвои обема си. Задължително трябва да е на топло, защото това тесто втасва по-бавно. Пробвайте с пръст и ако е пухкаво и много меко, значи е готова за печене.

Стъпка 9: Намажете погачата с разбития жълтък с малко мляко и поръсете със захар и сусам. Фурната ви трябва да е загрята на 160 градуса и чак тогава можете да сложите погачата да се пече. На долно положение трябва да е скарата на печката, а печете на долен и горен реотан без вентилатор. Изпичането става за около 40 минути, след изваждането я сложете на скара, за да изстине. По желание можете и да намажете с мед, където няма захар.

Тази сладка и ароматна погача е много подходяща за 40 дни на новородено!

Козуначената сладка погача за бебе е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Какъв е диаметъра на тавата, в която се пече питката?
13.07.2023 15:29