gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Пай с пресни ягоди и дъх на ванилия

Пай с пресни ягоди и дъх на ванилия

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k12k11
Пай с пресни ягоди и дъх на ванилия
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
26/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Животът е по-хубав, когато някой ти предложи парче дъхав пай с пресни ягоди и неустоим ванилов аромат"

Необходими Продукти

  • ягоди - 500 г
  • захар - 3 с.л. с връх - бяла + за поръсване
  • кафява захар - 3 с.л. с връх + за поръсване
  • ликьор - 1 с.л. по избор
  • ванилова захар - 10 г
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • За тестото
  • брашно - 350 г
  • масло - 160 г студено
  • яйца - 1 бр.
  • пудра захар - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • бяло вино - 2 с.л. студено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвим тестото за нашия пай, пресяваме брашното в купа и към него слагаме маслото на кубчета. С пръсти втриваме до получаване на трохи подобни на натрошени бисквити.

Чукваме вътре яйцето, заделяйки част от жълтъка за намазваме. Сипваме бялото вино и захарта и с пръсти работим, смесвайки добре всичко до получаване на гладка топка тесто. В случай че е прекалено мека, можем да добавим малко брашно, а в противния случай - още една две лъжички вино.

Завиваме в стреч фолио и оставаме за 1 час в хладилник.

През това време почистване и измиваме ягодите. Заделяме няколко за украса, а останалите нарязваме на тънки филийки и смесване с трите вида захар, ликьора и лимоновия сок.

Оставяме така да престоят, докато се стегне тестото.

Втвърденото тесто разделяме на две части и всяка разточваме на тънка кора. Едната полагаме за основа в тавичка с падащо дъно, намазнена предварително.

Притискане с пръсти и оформяме нисък борд. С вилица правим дупчици, без да пробиваме тестото.

Върху така приготвената основа изсипваме ягодите, заравняваме и отгоре слагаме другата кора, на която според вашето въображение сте изрязали дупчици, формички, лентички. Краищата се прищипват.

Мажем с разбития с малко олио и няколко капки вода жълтък и поръсваме със захар. Печем в загрята на 180 градуса фурна до златисто.

След като паят изстине украсяваме с пресните заделени ягодки. Да ви е сладко.

Паят с пресни ягоди и дъх на ванилия е готов.

Забележка: Количеството на захарта в рецептата може да варира според сладостта на използваните от нас ягоди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: