gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Бирени Мезета»Мариновани Калмари на Плоча

Мариновани Калмари на Плоча

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k7k1
Мариновани Калмари на Плоча
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
30/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене8 мин.
Общо23 мин.
Порции2
"Тържествено обещаваме само това да хапваме през цялото лято - калмари и бяло вино"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете морските дарове от вътрешностите и прозрачният гръбнак, като обърнете тубичката, за да ви е по-лесно. Отрежете с кухненска ножица очичките, намиращи се в основата на пипалата. Ако сте закупили калмарите почистени, преминете към следващата стъпка директно.

По желание може да ги оставите цели или да нарежете на пръстени. Ако са от големите туби, по-добре ги нарежете.

Измийте и оставете върху хартия, която да абсорбира излишната вода.

Сложете скилидките чесън, магданоза, зехтина, черния пипер, сокa от 1 лимон и солта във висок съд и пасирайте. По желание добавете и от останалите препоръчани подправки.

Заделете част от сместа, а в останалата накиснете калмарите и оставете да се мариноват за 2-3 часа в хладилник.

Загрейте плочата на максимален огън и отцеждайки поставяйте морските дарове да се запекат за кратко, разбърквайки, ако са нарязани, или обръщайки ги, ако са цели. Щом получите апетитен загар, извадете в чиния и залейте със заделения сос/марината.

Гарнирайте с лимон и поднесете топли с чаша бяло вино.

Добър апетит!

Рейтинг

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: